Liječenje depresije biljem

liječenje depresije

Liječenje depresije biljem

Posljednjih nekoliko godina poraslo je zanimanje za uporabom bilja u liječenju depresije i anksioznosti. Liječenje depresije biljem kantarion.

Kantarion (Hypericum perforatum), biljka koja je u širokoj uporabi u liječenju blage do umjerene depresije u Europi, u posljednje je vrijeme potakla velik interes u SAD-u. Kantarion, privlačna grmolika niska biljka, ljeti pokrivena žutim cvjetovima, stoljećima se koristi u mnogim narodnim i biljnim lijekovima. Danas se u Njemačkoj Hypericum koristi u liječenju depresije više od bilo kojeg antidepresiva. Međutim, znanstvene studije provedene na temu njegovog korištenja su kratkoročne i u njima je korišteno nekoliko različitih doza.

Liječenje Kantarionom

Zbog širokog interesa za kantarion, Nacionalni zdravstveni institut (NIH) proveo je trogodišnju studiju pod sponzorstvom tri NIH komponente Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje, Nacionalnog centra za komplementarnu i alternativnu medicinu, te Ureda za dijetetske dodatke. U studiju su bila uključena 336 pacijenta oboljela od teške depresije umjerenog intenziteta, kao 8-tjedni pokus s trećinom pacijenata koji su uzimali ravnomjernu dozu kantariona, trećina je uzimala sertralin, selektivni inhibitor ponovnog uzimanja serotonina (SSRI), koji se obično propisuje protiv depresije, te zadnja trećina koja je uzimala placebo (tableta koja izgleda točno kao SSRI i kantarion ali nema aktivnih sastojaka). Pacijenti uključeni u studiju koji su reagirali pozitivno, praćeni su dodatnih 18 tjedana. Na kraju prve faze studije, uključeni pacijenti mjereni su na dvije skale, jedna za depresiju, a druga za općenite funkcije. Nije bilo značajne razlike u stopi reakcije na depresiju, ali je skala općenitog funkcioniranja bila bolja kod pacijenata koji su uzimali antidepresive nego u onih koji su uzimali kantarion ni placebo. Budući da ova studija nije poduprijela uzimanje kantariona u liječenju teške depresije, pod pokroviteljstvom NIH-a trajno se provodi istraživanje moguće uloge kantariona u liječenju blažih oblika depresije. FDA je objavila Savjet za javno zdravstvo 10. veljače 2000. g. U njemu je stajalo da kantarion ima učinak na važne metaboličke puteve koje koriste mnogi lijekovi propisani za bolesti poput AIDS-a srčane bolesti, depresije, napadaja, određenih vrsta raka i odbijanja transplantiranih organa. Zato zdravstveni radnici moraju uputiti pacijente u moguće interakcije s lijekovima. Neki drugi biljni dodaci koji se često uzimaju nisu uključeni u opsežne kliničke studije – poput efedre, ginko bilobe, ehinacee i ginsenga. Sve biljne dodatke treba uzimati tek nakon konzultacije s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga.

Komentari

Još nema komentara