Što je napadaj panike?

Ako imate pitanje na koje niste našli odgovor javite mi se!

ŠTO JE NAPADAJ PANIKE?

O napadaju panike

Napadaj panike su česti, a pogađaju čak 10% stanovništva u jednoj godini. Većina se ljudi oporavi bez liječenja; neki dobiju panični poremećaj. Panični poremećaj je rijedak, pogađa 2–3% stanovništva u 12–mjesečnom razdoblju. On obično započinje kasno u adolescenciji ili mlađoj odrasloj dobi te zahvaća žene 2 do 3 puta češće nego muškarce.
Napadaj panike je nagli nastup neupadljivog, kratkog razdoblja izrazite nelagodnosti ili straha, praćen fizičkim i psihičkim simptomima. Simptomi dosežu svoj vrhunac nakon kojih 10tak minuta i onda nestaju. Panični poremećaj predstavlja pojavu ponavljanih napadaja panike, tipično praćenih strahom od budućih napada ili promjenama ponašanja kojima se mogu izbjeći situacije koje stvaraju podložnost napadima. Osoba s paničnim poremećajem očekuje sljedeći napad i zabrinuti su zbog njega ( anticipacijska anksioznost) te izbjegavaju mjesta ili situacije u kojima su se prije uspaničili. Osobe s paničnim poremećajem se često boje da imaju tešku bolest srca, pluća ili mozga te opetovano posjećuju obiteljskog liječnika ili hitnu službu, tražeći pomoć. Na nesreću, u takvim okolnostima se pažnja usmjerava na tjelesne simptome te se točna dijagnoza često ne postavlja.

Terapija za napadaj panike?

Najučinkovitija terapija je kognitivno bihevioralna psihoterapija kroz izlaganje kojim se postepeno razvija tolerancija na neugodu i tehnike opuštanja i relaksacije. U novije vrijeme jako dobri rezultati se postižu i metakognitivnom terapijom. Začarani krug napadaja panike je usmjerena pozornost na tjelesne simptome i njihova katastrofična interpretacija, i izbjegavanje svih situacija u kojima se neugoda pojavila.

najčešća pitanja i odgovori o psihoterapiji