Vrste depresije i simptomi

Vrste depresije i simptomi

Depresija se javlja u različitim oblicima, baš kao i druge bolesti poput srčanih. U ovom članku kratko ćemo opisati tri najčešće vrste depresije. Međutim, unutar tih vrsta postoje varijacije broja simptoma, njihovog intenziteta i trajnosti. Vrste depresije i simptomi:

Teška depresija manifestira se kombinacijom simptoma (vidi popis simptoma), koji ometaju radnu sposobnost, učenje, spavanje, jelo i uživanje u aktivnostima koje su nam prije pričinjale zadovoljstvo. Takva teška epizoda depresije može se dogoditi samo jednom, ali uglavnom se pojavljuje više puta tijekom života.

Lakši tip depresije, distimija, podrazumijeva dugotrajne kronične simptome koji ne djeluju na sposobnost, ali sprječavaju čovjeka da dobro funkcionira i da se dobro osjeća. Mnogi oboljeli od distimije pate i od epizoda teške depresije u nekom razdoblju svojeg života.

Drugi tip depresije je bipolarni poremećaj, ili manično-depresivna bolest. Nije ni približno zastupljen kao ostali oblici depresivnih poremećaja, nego ga karakteriziraju ciklusi promjene raspoloženja: vrlo veselo (manija) i vrlo tužno (depresija).

Ponekad su promjene raspoloženja dramatične i brze, ali većinom su postupne. Tijekom depresivne faze, osoba može imati neke ili sve simptome depresivnog poremećaja. Tijekom maničnih epizoda, osoba može biti previše aktivna, pričljiva, puna energije. Manija često utječe na razmišljanje, prosuđivanje i društveno ponašanje na način koji uzrokuje ozbiljne probleme i neugodu. Primjerice, osoba u maničnoj fazi može se osjećati poletno, prepuna velikih planova koji se mogu ticati nepromišljenih poslovnih odluka, pa sve do romantičnih izleta. Ako se ne liječi, manija se može razviti u psihotična stanja.

Simptomi depresije i manije

Nemaju svi oboljeli od depresije ili manije sve simptome tih bolesti. Neki ljudi imaju određene simptome, a neki mnoge. Intenzitet simptoma razlikuje se između osoba i tijekom vremena.

Simptomi depresije

Stalno tužno, anksiozno, ili „prazno“ raspoloženje, osjećaj beznadnosti, pesimizam
Osjećaj krivnje, bezvrijednosti, bespomoćnosti, gubitak interesa ili zadovoljstva u hobijima i aktivnostima koje su prije pričinjale zadovoljstvo, uključujući seks
Smanjena energija, umor, „usporenost“
Teškoće u koncentraciji, pamćenju, donošenju odluka
Nesanica, buđenje prerano ujutro ili prekomjerno spavanje
Gubitak apetita i/ili težine ili prekomjerno jelo i debljanje
Razmišljanje o smrti ili samoubojstvu; pokušaji samoubojstva
Nemir, razdražljivost
Trajni tjelesni simptomi koji ne reagiraju na liječenje, poput glavobolja, poremećaja probave i kroničnih bolova

Simptomi manije

Nenormalna ili prekomjerna veselost
Neobična razdražljivost
Smanjena potreba za spavanje
Grandiozne ideje
Pojačano govorenje
Brze misli
Povećana seksualna želja
Vidljivo povećana energija
Slabo rasuđivanje
Neprimjereno društveno ponašanje

Komentari

Još nema komentara