Fizička aktivnost i depresija

fizička aktivnost i depresija

Fizička aktivnost i depresija

Depresija je najčešći psihički poremećaj. Kako se liječi depresija?

Vrlo malo se piše o utjecaju fizičke aktivnosti u liječenju depresije i njezinoj prevenciji, mada postoji nekoliko znanstvenih istraživanja. Čini mi se da je to prvenstveno zbog velikog utjecaja farmaceutske industrije i velike zarade na antidepresivima. Međutim, važnost fizičke aktivnosti za mentalno zdravlje sve je prepoznatija.

Prema studijama u Americi smatra se da 10-25% populacije doživi barem jednu veliku epizodu depresije, a skoro 15% njih počini samoubojstvo. Najčešće, samo 50% depresivnih osoba uđe u tretman, najčešće zbog ne pristupačnosti učinkovitih tretmana i loše informiranosti. Zbog visoke prevalencije depresije vrlo je važna edukacija o načinima prevencije i liječenja depresije.

Fizička aktivnost ima dokazani utjecaj na liječenje depresije

Izdvojila bih dva istraživanja o utjecaju aerobnog vježbanja na depresiju (Martinsens, Medhus & Sandvik 1985., Greist & Klein 1985.). Prema njima grupa koja je vježbala tri puta tjedno kroz devet tjedana je pokazala bolje rezultate u smanjenju depresivnih simptoma naspram grupe koja je uzimala antidepresive. Također prema „NICE Guidace 2009.“ (priručnik zdravstvenih smjernica u Engleskoj) preporučuje se fizička aktivnost (aerobno vježbanje tri puta tjedno u trajanju do sat vremena, preporučljivo u grupi), kao prevencija depresije i u liječenju blage do srednje depresije.

Jednostavnim riječima – vježbajmo i osjećat ćemo se bolje!

Komentari

Još nema komentara