Što je stres?

Što je stres?

Stres kao mit

Stres je u današnje vrijeme postao mit, zapravo nastala je “fobija od stresa” temeljena na toliko pogrešnih informacija o stresu koje se šire medijima. Osim “fobije od stresa” razvija se i zaluđenost za opuštanjem kao osnovom psihičkog i fizičkog zdravlja.

Što nije stres?

Riječ stres se najčešće koristi kada se želi predočiti osjećaj anksioznosti ako smo suočeni s neizvjesnošću ili zbog povećanih zahtijeva koji proizlaze iz okoline, bilo to posao ili obitelj, prijatelji. Također se vrlo često spominje u kontekstu zabrinutosti kada se osoba osjeća anksiozno. Najčešće se veže za nešto što je opasno po zdravlje, nešto što nas može razboljeti, uništiti.

Stres je neadekvatan odgovor na neko negativno iskustvo u smislu ponašanja i razmišljanja, a ne negativno iskustvo kao takvo.

Što je zapravo stres?

Ako uzmemo za primjer osobu X koja se suočava neko vrijeme s problemima na poslu i zbog toga ostaje duže na radnom mjestu, šef joj prigovara i zadaje joj nove zadatke za riješiti. Zbog takve situacije osoba X na poslu proživljava emocije anksioznosti, razočaranja, ljutnje i bespomoćnosti. Sve to još nije stres! Ako osoba X svaki dan nakon posla dođe doma, prejeda se, ili pije alkohol, ili ne jede, izležava se i ne kreće se, usput se posvađa s nekim bliskim ljudima ili se izolira, satima samo “googla” i s nikim ne priča, i tako to ponavlja kroz neko vrijeme, nastat će stanje koje možemo nazvati stres ili poremećeno stanje.

Stres se najbolje može objasniti kroz primjer vježbanja. Kako bi povećali svoju kondiciju trebamo se izložiti opterećenju ili neugodi jer ako ne izađemo iz svoje komforne zone nema napretka. Malo teži trening nije stres za organizam, stres će se dogoditi ako osoba nakon treninga ne popije dovoljno tekućine, pije alkohol, ne uzima kroz hranu dovoljno nutrijenata i svom tijelu ne pruži odmor.

Kako se riješiti stresa?

Koliko god prolazimo kroz teške situacije i negativne emocije, nema potrebe da nas to brine ili da smatramo da smo time oštetili svoj um ili tijelo. Dovoljno je samo malo vremena koje ćemo posvetiti sebi ili svom tijelu na koristan ili ugodan način. Jednostavnim riječima za osobu X nakon posla je dovoljna samo jedna minuta zagrljaja, samo par minuta razgovora s dragom osobom! Dovoljno je vrlo malo da se oporavimo i regeneriramo!

Dr. Kelly McGonigal je psihologinja, predaje na Stanford University. Do sada je napisala nekoliko knjiga od kojih su mi najdraže “The Willpower Instinct” i posljednja “The Upside of Stress”. U sljedećem kratkom videu prezentira rezultate svog istraživanja o učincima stresa.

Komentari

Još nema komentara