Sažetak o sreći

Sažetak o sreći

Sreća nije bezumni optimizam: to je način procesuiranja iskustava i posljedica onoga na što obraćamo pozornost.  To je svakodnevno, a ne izmijenjeno stanje. Štoviše, to je stanje lako proizvesti i nije umjetno izazvano.  To je složeno stanje koje se na vrlo određene načine odnosi prema vama kao prema jedinstvenom pojedincu. Otkriti što sreća za vas znači je nužan korak prije negoli ju stavite pod kontrolu. Stoga, ako razmišljate: “Samo želim biti sretan” — postavite si sljedeća pitanja: — Što točno sreća znači za mene? Kako ću točno znati jesam li sretan? Što ću vidjeti, ćuti i osjećati?
Sreću možete aktivno stvarati i njome upravljati jer možete stvoriti, kontekst i stanje uma kojim ju potičete. Istodobno, sreća je nusproizvod načina na koji upravljate svojim životom i načina na koji općenito percipirate stvari, a ne stanje koje možete odlučiti postići u određenoj prigodi, ili općenito.


Sreća uključuje tijelo, um, a često i duh. Ona obično uključuje osjetilnu izoštrenost. Često uključuje stvaranje pozitivnih uopćavanja iz određenih iskustava. Obilježuje ju zadovoljstvo, a ne ekstaza, smirenost, a ne potresenost, uzbuđenost, pa čak i opijenost. Iako je osjećati se sretno izrazito individualno, niste ograničeni vlastitim tipom sreće. Razmislite o osobama koje poznajete i koje su sretne — kako to one postižu? Promatrajte osobe koje vam se čine sretnima — što primjećujete kod njih? Modelirajte ih kako biste proširili svoj repertoar.

Učinite li te stvari, bit ćete sretni najveći dio vremena.

Nlp učitelj-Ian McDermott

Komentari

Još nema komentara