Telefonska i online psihološka pomoć

Telefonska psihološka pomoć

Osim dolaska kod mene u savjetovalište imate mogućnost nazvati me na broj 0912219550 i dogovoriti svoj termin telefonskog razgovora. Telefonska psihološka pomoć pruža neke prednosti:

KOJE SU PREDNOSTI PSIHOLOŠKE POMOĆI TELEFONOM?
– jednostavno, sigurno i brzo
– opušteniji ste i nema napetosti ili treme kao kod prvog dolaska
– to je potpuno anonimna metoda koja može koristiti klijentima koji se teže otvaraju
– nitko vas ne gleda, sami ste u svom domu i možete biti potpuno spontani
– nema dolazaka i odlazaka, oduzima puno manje vremena

U današnje vrijeme telefonski razgovor je svima dostupan. To je najbrži način da dođete do stručne psihološke pomoći. Postoje studije koje pokazuju da je psihološka pomoć telefonom jednako učinkovita poput razgovora licem u lice sa terapeutom, osim kada je potrebna duža suradnja u psihoterapijskom procesu.

Studija koja pokazuje kako telefonsko psihološko savjetovanje može biti djelotvorno

Travnja 2002, Vol. 33, Br. 4

Kao što korištenje Interneta i telekomunikacijskih usluga i dalje raste, znanstvenici su doveli u pitanje praksu i korisnost telefonskog savjetovanja i pružanja psihološke pomoći telefonom za opće mentalno zdravlje. Prema studiji prijavljenoj u travnju Journal of Psychology counselling (Vol. 49, broj 2), telefonsko psihološko savjetovanje se pokazalo kao vrlo učinkovita psihološka pomoć.

Na temelju 1995 obrađenih upitnika koje su ispunjavali klijenti koji su sudjelovali u telefonskom psihološkom savjetovanju, u usporedbi sa klasičnim licem u lice psihološkim savjetovanjem, ova studija ispituje besplatni telefon za psihološku pomoć i psihološko savjetovanje. Sudjelovali su zaposlenici tri velike tvrtke, kao i drugih manjih, regionalnih tvrtki diljem Sjedinjenih Država, Kanade i dijelovima Meksika. Svi zaposlenci i članovi njihovih užih obitelji imalo je pristup besplatno telefonu za psihološku pomoć i psihološko savjetovanje.
Više od tri tjedna, pratio se nerandomiziran uzorak odraslih koji su zvali telefon za psihološku pomoć i savjetovanje i savjetovali se o mentalnom zdravlju, odnosu sa svojim bližnjima, ili problema na poslu, riješavanje stresa i sl. Razgovor je vodila stručna osoba, koji je trajao min 30 min. Nakon nekoliko razgovora, klijentima je poslan upitnik da procijene učinkovitost telefonskog psihološkog savjetovanja, čiji rezultat se usporedio za rezultatima učinkovitosti psihološkog savjetovanja licem u lice.
Korištenjem CRAQ, istraživači su mogli usporediti učinkovitost licem u lice psihološkog savjetovanja, mjereno po Consumer Reports, s učinkovitošću telefonskog psihološkog savjetovanja i pružanja telefonske psihološke pomoći.

Istraživači – Robert J. Reese, dr.sc., od Abilene Christian University, a koli W. Conoley, dr. sc, i Daniel F. Brossart, dr.sc., oba Texas A & M University – utvrdili su da je telefonsko psihološko savjetovanje koristan i zadovoljavajući oblik pružanja psiholške pomoći, zabilježeno je određeno poboljšanje u odnosu na pitanje koje je dovelo do psihološkog savjetovanja i globalni značajan napredak u emocionalnom stanju.
Od 186 ispitanika, 68 posto ispitanika se osjeća jako ili potpuno zadovoljno s telefonskim psihološkim savjetovanjem i 53 posto, reklo je da se osjećaju znatno bolje kao rezultat telefonskog psihološkog savjetovanja. Za razliku od licem-u-lice psihološkog savjetovanja,

Telefonska psihološka pomoć je prikladnija i jeftinija – i anonimnost usluge može pružiti svojim klijentima veći osjećaj kontrole, klijenti se lakše otvaraju jer nema neugode od prvog kontakta. For people who do not have access to affordable mental health care, telephone counseling may be a viable option, they add. Za ljude koji nemaju pristup savjetovalištima ili ustanovama za mentalno zdravlje, telefonska psihološka pomoć može biti održiva opcija, dodali su.

– J. RICKER

Online psihološko savjetovanje

Unazad nekoliko godina kompjuter i internet je postao sastavni dio života svakog od nas. Ponekad nam pojednostavljuje različite aspekte života, tako je i sa psihološkim savjetovanjem. Online psihološko savjetovanje i online psihološka pomoć ne može zamijeniti razgovor „licem u lice“ ali svakako ima svoju svrhu i ponekad prednost. Online psihološko savjetovanje i psihološka pomoć može biti putem maila i razgovor skypeom.

Online psihološko savjetovanje, psihoterapija mailom je razmjenjivanje pisanog teksta između klijenta i psihoterapeuta. Ova vrsta psihološkog savjetovanja se najviše koristi u početku, gdje se razmijeni nekoliko e-mailova između klijenta i psihoterapeuta u svrhu upoznavanja i oslobađanja od straha , prepreka i neugodnosti kod klijenta. Naravno, nekima je pisanje odabir za daljnju suradnju ako nisu u mogućnosti zbog npr. udaljenosti doći na razgovor ili još uvijek imaju određene prepreke u komunikaciji . Psihološko savjetovanje putem maila je sporije u postizanju željenih promijena, ponekad je potrebno više pojašnjavanja jer terapeut nema uvid u govor tijela, promijenu boje glasa, načina govora itd.

Skype razgovor je poput dolaska i razgovora „licem u lice“ i ima svoju veliku prednost jer ne trošite vrijeme na odlazak i dolazak, i ponekad je ugodnije razgovarati iz udobnosti svojeg doma.

Video prilog o online psihološkom savjetovanju

  KORISTI I PREDNOSTI ONLINE PSIHOLOŠKOG SAVJETOVANJA
  • pisanje omogućuje jasniji uvid u problem (dok pišemo provjeravamo što smo napisali i zapažamo, pišemo sporije nego što govorimo)
  • mogućnost ponovnog čitanja vlastitih i terapeutovih e-mailova
  • ukoliko postoje prepreke u komunikaciji, nema srama i neugode od prvog kontakta sa terapeutom
  • ponekad dok pišemo dobivamo jasniji uvid u problem
  • nema dolazaka i odlazaka, sve se događa u ugodnosti vašeg doma

  KAKO DOGOVORITI ONLINE PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE?
  Ako želite skype razgovor nazovite me ili pošaljite mail i dogovoriti ćemo točan termin sastanka na skypu.
  Dopisivanje mailom također možemo dogovoriti preko telefona, mailom ili ispunite kontakt obrazac lijevo.