Depresija i psihoterapija

Depresija i psihoterapija

Da bismo izbjegli popratne nuspojave antidepresiva, moramo mijenjati kemizam mozga drugačijim putem, dugoročno je psihoterapija najučinkovitija, kad god je to moguće. Vjerujem da bi to trebao biti cilj čak i onima koji zaraduju na antidepresivima.

Upotreba lijekova ublažava simptome depresije u otprilike trećini slučajeva, na mnoge ljude farmakološka sredstva ne djeluju, dok neki pate od neugodnih popratnih pojava. Isto tako, uznemirujuća je činjenica da upotreba lijekova ne liječi uzrok depresije, a to znači da ako netko prestane uzimati određeni lijek, depresija se ne rijetko vraća. Tako mnogim oboljelim od depresije ne preostaje drugo nego da ostatak života provedu uzimajući antidepresive.

Psihoterapija nije promašena, mada se ponekad tako čini, djelomično zbog njezine dugotrajnosti, a ponekad zato što niste pronašli psihoterapeuta koji istinski razumije depresiju i vaš problem i ima djelotvoran pristup u liječenju. Zanimljivo je da psihoterapija uspije kada pacijent sagleda model svoga ponašanja i razmišljanja a zatim ga  i promijeni. Ono što se u stvari dogada, jest to da prave promjene ponašanja i razmišljanja zapravo mijenjaju kemizam mozga – one to mogu učiniti čak vrlo brzo – i tako oslabe ili uklanjaju simptome depresije.

Komentari

Još nema komentara