Depresija i psihoterapija

psihoterapija je dugoročno bolja od antidepresiva

Depresija i psihoterapija

Antidepresivi ili psihoterapija?

Da bismo izbjegli popratne nuspojave antidepresiva, moramo mijenjati kemizam mozga drugačijim putem. Dugoročno je psihoterapija najučinkovitija, kad god je to moguće. Vjerujem da bi to trebao biti cilj čak i onima koji zarađuju na antidepresivima.

Upotreba lijekova ublažava simptome depresije u otprilike trećini slučajeva. Međutim, na mnoge ljude farmakološka sredstva ne djeluju, dok neki pate od neugodnih popratnih pojava. Isto tako, uznemirujuća je činjenica da upotreba lijekova ne liječi uzrok depresije, a to znači da ako netko prestane uzimati određeni lijek, depresija se ne rijetko vraća. Tako mnogim oboljelim od depresije ne preostaje drugo nego da ostatak života provedu uzimajući antidepresive.

Promjena ponašanja mijenja kemizam mozga

Psihoterapija nije promašena, mada se ponekad tako čini, djelomično zbog njezine dugotrajnosti, a ponekad zato što niste pronašli psihoterapeuta koji istinski razumije depresiju i vaš problem te ima djelotvoran pristup u liječenju. Zanimljivo je da psihoterapija uspije kada pacijent sagleda model svoga ponašanja i razmišljanja, a zatim ga i promijeni. Ono što se u stvari događa jest to da prave promjene ponašanja i razmišljanja zapravo mijenjaju kemizam mozga – one to mogu učiniti čak vrlo brzo – i tako oslabe ili uklanjaju simptome depresije.

Ukoliko želite znati više o psihoterapiji, pogledajte najčešća pitanja, a ako ni tu ne dobijete odgovor, kontaktirajte me!

Komentari

Još nema komentara