Psihoterapija ne utječe samo na dušu nego i na neurobiološke strukture, i zapravo utječe na ekspresiju određenih gena. Psihoterapija je u tom smislu metoda koja ne “doseže” samo do duše već i do tijela!

Psihoterapija ne utječe samo na dušu nego i na neurobiološke strukture, i zapravo utječe na ekspresiju određenih gena. Psihoterapija je u tom smislu metoda koja ne “doseže” samo do duše već i do tijela!

Psihoterapija ne utječe samo na dušu nego i na neurobiološke strukture, i zapravo utječe na ekspresiju određenih gena. Psihoterapija je u tom smislu metoda koja ne “doseže” samo do duše već i do tijela!

Geni upravljaju nama, ali se i njima upravlja. Pretpostavka da geni funkcioniraju na točno utvrđeni način i programiraju čitav život, nije točna! Štoviše, geni su podložni mnogobrojnim utjecajima koji u velikoj mjeri reguliraju njihovu aktivnost. Događaji, doživljaji, međuljudski odnosi, životni stilovi upravljaju aktivnostima gena i mijenjaju strukture u mozgu.

Što je predmet psihoterapijskog liječenja? Predmet psihoterapijskog liječenja su fenomeni koji isključivo imaju veze s međuljudskim odnosima, poteškoćama u ophođenju s osjećajima, strahom, duševnom iscrpljenošću ili gubitkom životne radosti, problemima u partnerskim odnosima ili obitelji, uznemirujućim prisilnim osjećajima ili prisilnim djelovanjem, problemima u ophođenju sa seksualnošću, duševnim opterećenjima zbog tjelesnih bolesti ili tjelesno izazvanim duševnim poremećajima.

Simptomi su na dva načina povezani s međuljudskim odnosima. S jedne strane navedeni simptomi, ako su prisutni, uvijek i neizbježno utječu na odnose s drugim osobama. S druge strane, vrlo je čest slučaj da su međuljudski odnosi utjecali na nastanak duševnih simptoma. Međuljudski odnosi  snažno djeluju na nas i ne utječu samo na duševnu sferu, nego i preko mozga na gene, biološke funkcije i tjelesne strukture organizma. Stoga nas ne bi trebalo iznenaditi da međuljudski odnosi imaju ne samo odlučujući udio u nastanku i održavanju simptoma, nego da veza između simptoma i međuljudskih odnosa predstavlja odlučujuću polaznu točku u psihoterapiji (bez obzira na psihoterapijsku školu).

Čini se da je utjecaj uspješnog psihoterapijskog liječenja na neurobiološke procese neovisan o vrsti duševnog zdravstvenog poremećaja. Činjenicu da psihoterapija – kao i sva ostala iskustva u međuljudskim odnosima – uz dušu mijenja i tijelo, nisu pokazala samo ispitivanja s navedenim modernim postupcima. San je drugi “biološki marker” koji se kod nekoliko duševnih zdravstvenih poremećaja mjerljivo mijenja. Za razliku od normalnog “profila sna” zdravih ljudi (duboki san u prvoj polovici noći i sve duže faze snova, odnosno REM-faza sna u drugoj polovici noći) kod pacijenata s duševnim zdravstvenim poremećajima dogadaju se promjene koje se mogu mjeriti u “laboratoriju sna” (tijekom sna mjeri se krivulja moždane struje EEG). Brad Engdahl s jedne klinike u Minneapolisu (SAD) uočio je da se kod pacijenata koji boluju od posttraumatskog stresnog poremećaja nakon uspješne psihoterapije poboljšao mjerljivi “profil sna”.

JOACHIM BAUER “Pamćenje tijela” Kako odnosi i stil života upravljaju našim genima

Podijeli ovaj post

Komentari

Još nema komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Centar za postavke privatnosti

Koristimo kolačiće

Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisnickog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.

Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše racunalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obicno spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogucava stranici da prikaže informacije prilagodene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija. Ipak, sve informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogucite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste omogucili i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem racunalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promijeniti postavke internetskog preglednika tako da sami odaberete hocete li odobriti spremanje kolačića, da automatski pri zatvaranju internetskog preglednika obrišete spremljene kolačiće i slicno.

Kako onemoguciti kolačiće?
Iskljucivanjem kolačića odlucujete da li hocete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem racunalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u postavkama vašeg internetskog preglednika.
Ako onemogucite kolačiće, necete moci koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Kakve kolačiće koriste naše stranice i zašto?
Naše stranice koristi kolačiće s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogucile bolje korisnicko iskustvo. Kolačići se koriste za pamcenje korisnickih podataka i postavki.

Kakvi još kolačići postoje na našim stranicama?
Postoji nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje odredenih mogucnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno omogucujemo kolačiće društvenih mreža (Facebook), servisa za mjerenje posjecenosti (Google Analytics i Gemius Audience) te oglašivackih mreža poput Google AdSensea.

Dodatne informacije
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za iskljucivanje pohranjivanja kolačića za razlicite servise. Više informacija možete saznati na sljedecim poveznicama:
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/
http://www.aboutads.info/choices/