Liječenje depresije biljem

Liječenje depresije biljem

Posljednjih nekoliko godina poraslo je zanimanje za uporabom bilja u liječenju depresije i anksioznosti. Kantarion (Hypericum perforatum), biljka koja je u širokoj uporabi u liječenju blage do umjerene depresije u Europi, u posljednje je vrijeme potakla velik interes u SAD-u. Kantarion, privlačna grmolika niska biljka, ljeti pokrivena žutim cvjetovima, stoljećima se koristi u mnogim narodnim i biljnim lijekovima. Danas se u Njemačkoj Hypericum koristi u liječenju depresije više od bilo kojeg antidepresiva. Međutim, znanstvene studije provedene na temu njegovog korištenja su kratkoročne i u njima je korišteno nekoliko različitih doza.

Zbog širokog interesa za kantarion, Nacionalni zdravstveni institut (NIH) proveo je trogodišnju studiju pod sponzorstvom tri NIH komponente Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje, Nacionalnog centra za komplementarnu i alternativnu medicinu, te Ureda za dijetetske dodatke. U studiju su bila uključena 336 pacijenta oboljela od teške depresije umjerenog intenziteta, kao 8-tjedni pokus s trećinom pacijenata koji su uzimali ravnomjernu dozu kantariona, trećina je uzimala sertralin, selektivni inhibitor ponovnog uzimanja serotonina (SSRI), koji se obično propisuje protiv depresije, te zadnja trećina koja je uzimala placebo (tableta koja izgleda točno kao SSRI i kantarion ali nema aktivnih sastojaka). Pacijenti uključeni u studiju koji su reagirali pozitivno, praćeni su dodatnih 18 tjedana. Na kraju prve faze studije, uključeni pacijenti mjereni su na dvije skale, jedna za depresiju, a druga za općenite funkcije. Nije bilo značajne razlike u stopi reakcije na depresiju, ali je skala općenitog funkcioniranja bila bolja kod pacijenata koji su uzimali antidepresive nego u onih koji su uzimali kantarion ni placebo. Budući da ova studija nije poduprijela uzimanje kantariona u liječenju teške depresije, pod pokroviteljstvom NIH-a trajno se provodi istraživanje moguće uloge kantariona u liječenju blažih oblika depresije. FDA je objavila Savjet za javno zdravstvo 10. veljače 2000. g. U njemu je stajalo da kantarion ima učinak na važne metaboličke puteve koje koriste mnogi lijekovi propisani za bolesti poput AIDS-a srčane bolesti, depresije, napadaja, određenih vrsta raka i odbijanja transplantiranih organa. Zato zdravstveni radnici moraju uputiti pacijente u moguće interakcije s lijekovima. Neki drugi biljni dodaci koji se često uzimaju nisu uključeni u opsežne kliničke studije – poput efedre, ginko bilobe, ehinacee i ginsenga. Sve biljne dodatke treba uzimati tek nakon konzultacije s liječnikom ili drugim pružateljem zdravstvenih usluga.

Podijeli ovaj post

Komentari

Još nema komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Centar za postavke privatnosti

Koristimo kolačiće

Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisnickog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.

Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše racunalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obicno spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogucava stranici da prikaže informacije prilagodene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija. Ipak, sve informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogucite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste omogucili i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem racunalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promijeniti postavke internetskog preglednika tako da sami odaberete hocete li odobriti spremanje kolačića, da automatski pri zatvaranju internetskog preglednika obrišete spremljene kolačiće i slicno.

Kako onemoguciti kolačiće?
Iskljucivanjem kolačića odlucujete da li hocete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem racunalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u postavkama vašeg internetskog preglednika.
Ako onemogucite kolačiće, necete moci koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Kakve kolačiće koriste naše stranice i zašto?
Naše stranice koristi kolačiće s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogucile bolje korisnicko iskustvo. Kolačići se koriste za pamcenje korisnickih podataka i postavki.

Kakvi još kolačići postoje na našim stranicama?
Postoji nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje odredenih mogucnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno omogucujemo kolačiće društvenih mreža (Facebook), servisa za mjerenje posjecenosti (Google Analytics i Gemius Audience) te oglašivackih mreža poput Google AdSensea.

Dodatne informacije
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za iskljucivanje pohranjivanja kolačića za razlicite servise. Više informacija možete saznati na sljedecim poveznicama:
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/
http://www.aboutads.info/choices/