KAKO BITI SRETAN

KAKO BITI SRETAN

KAKO BITI SRETAN
Sreća je izrazito individualno stanje i složena kombinacija mentalnih i emocionalnih elemenata. Za neke ljude sreća znači biti potpuno opušten i bezbrižan tijekom praznika. Za druge sreća znači intelektualni napor. Trećima je sreća onaj trenutak nakon što su otrčali maraton. Sreća može trajati jedan trenutak. Može trajati mjesecima čak čitav život, ovisno o tome kako ju definirate. Sreća ne mora nužno ovisiti o događajima postignućima. Ustvari, sreća je rezultat načina na koji obrađujemo svoje iskustvo, a ne onoga što to iskustvo zapravo jest.
Jenny je bila studentica druge godine na Oksfordskom sveučilištu. Stanovala je u privlačnoj zgradi fakulteta, u kojoj se udobno smjestila, a izgledalo je i kao da je uspjela pronaći prijatelje. Njezin je akademski uspjeh bio odličan. Pa ipak, često bi telefonirala kući žaleći se na to koliko je očajna. Njezini roditelji to nikako nisu mogli razumjeti. “Zašto jednostavno nisi sretna?” ogorčeno ju je pitao otac. “Imaš sve što si željela.” Nasuprot njezinu hodniku stanovao je Ted. Ted se mučio s učenjem, koje mu je zadavalo mnogo više problema nego što je očekivao. Svoje je eseje često predavao sa zakašnjenjem, a morao je i ponovno polagati prve važne ispite. Medutim, na području socijalnih odnosa i sporta išlo mu je mnogo bolje. Bio je odabran za člana fakultetskog ragbi-tima, a imao je i mnoštvo prijatelja na fakultetu i izvan fakulteta. Ted je bio sretan čovjek. Sreća nije ni na kakav očigledan način povezana s izvanjskim okolnostima, bogatstvom ili uspjehom — ustvari, mnogi su bogati i uspješni ljudi nesretni. Jedan uspješan način opisivanja metode “kako da” sreće ponudili su autori knjige Know-How, Leslie Cameron-Bandier, David Gordon i Michael Lebeau, koji kažu “Umjetnost posjedovanja [sreće] znači. željeti ono što dobijete.” Biti sretan označuje proces. To od nas zahtijeva uključivanje u određene aktivnosti jer podrazumijeva selektiranje: od svih informacija i iskustava koje su vam na raspolaganju vi obraćate punu pozornost na one koje vam pružaju najviše, umjesto na one koje vam pružaju najmanje.

Nlp učitelj-Ian McDermott

Podijeli ovaj post

Komentari

Još nema komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Centar za postavke privatnosti

Koristimo kolačiće

Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisnickog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.

Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše racunalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obicno spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogucava stranici da prikaže informacije prilagodene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija. Ipak, sve informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogucite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste omogucili i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem racunalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promijeniti postavke internetskog preglednika tako da sami odaberete hocete li odobriti spremanje kolačića, da automatski pri zatvaranju internetskog preglednika obrišete spremljene kolačiće i slicno.

Kako onemoguciti kolačiće?
Iskljucivanjem kolačića odlucujete da li hocete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem racunalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u postavkama vašeg internetskog preglednika.
Ako onemogucite kolačiće, necete moci koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Kakve kolačiće koriste naše stranice i zašto?
Naše stranice koristi kolačiće s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogucile bolje korisnicko iskustvo. Kolačići se koriste za pamcenje korisnickih podataka i postavki.

Kakvi još kolačići postoje na našim stranicama?
Postoji nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje odredenih mogucnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno omogucujemo kolačiće društvenih mreža (Facebook), servisa za mjerenje posjecenosti (Google Analytics i Gemius Audience) te oglašivackih mreža poput Google AdSensea.

Dodatne informacije
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za iskljucivanje pohranjivanja kolačića za razlicite servise. Više informacija možete saznati na sljedecim poveznicama:
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/
http://www.aboutads.info/choices/