DEPRESIJA i PSIHOTERAPIJA

DEPRESIJA i PSIHOTERAPIJA

Da bismo izbjegli popratne nuspojave antidepresiva, moramo mijenjati kemizam mozga drugačijim putem,dugoročno je psihoterapija najučinkovitija, kad god je to moguće. Vjerujem da bi to trebao biti cilj čak i onima koji zaraduju na antidepresivima. Upotreba lijekova ublažava simptome depresije u otprilike trećini slučajeva, na mnoge ljude farmakološka sredstva ne djeluju, dok neki pate od neugodnih popratnih pojava. Isto tako, uznemirujuća je činjenica da upotreba antidepresiva ne liječi uzrok depresije, a to znači da ako netko prestane uzimati određeni lijek, depresija se ne rijetko vraća. Tako mnogim oboljelim od depresije ne preostaje drugo nego da ostatak života provedu uzimajući antidepresive. Psihoterapija nije promašena, mada se ponekad tako čini, djelomično zbog njezine dugotrajnosti, a ponekad zato što niste pronašli psihoterapeuta koji istinski razumije depresiju i vaš problem i ima djelotvoran pristup u liječenju ili koristi za vas odgovarajući pristup tj pravac psihoterapije. Zanimljivo je da psihoterapija uspije kada pacijent sagleda model svoga ponašanja i razmišljanja a zatim ga  i promijeni. Ono što se u stvari događa, jest to da prave promjene ponašanja i razmišljanja zapravo mijenjaju kemizam mozga – one to mogu učiniti čak vrlo brzo – i tako oslabe ili uklanjaju simptome depresije.

Podijeli ovaj post

Komentari

Još nema komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Centar za postavke privatnosti

Koristimo kolačiće

Koristimo kolačiće (eng. „cookies“) za pružanje boljeg korisnickog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima korištenja.

Što je kolačić?
Kolačić je informacija spremljena na Vaše racunalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obicno spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogucava stranici da prikaže informacije prilagodene Vašim potrebama.
Kolačići mogu spremati širok raspon informacija. Ipak, sve informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogucite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste omogucili i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem racunalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promijeniti postavke internetskog preglednika tako da sami odaberete hocete li odobriti spremanje kolačića, da automatski pri zatvaranju internetskog preglednika obrišete spremljene kolačiće i slicno.

Kako onemoguciti kolačiće?
Iskljucivanjem kolačića odlucujete da li hocete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem racunalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u postavkama vašeg internetskog preglednika.
Ako onemogucite kolačiće, necete moci koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Kakve kolačiće koriste naše stranice i zašto?
Naše stranice koristi kolačiće s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogucile bolje korisnicko iskustvo. Kolačići se koriste za pamcenje korisnickih podataka i postavki.

Kakvi još kolačići postoje na našim stranicama?
Postoji nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje odredenih mogucnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno omogucujemo kolačiće društvenih mreža (Facebook), servisa za mjerenje posjecenosti (Google Analytics i Gemius Audience) te oglašivackih mreža poput Google AdSensea.

Dodatne informacije
Trenutno postoji nekoliko web-stranica za iskljucivanje pohranjivanja kolačića za razlicite servise. Više informacija možete saznati na sljedecim poveznicama:
http://www.allaboutcookies.org/
http://www.youronlinechoices.eu/
http://www.aboutads.info/choices/